R.A.G. - Česká bramboračka
Česká bramboračka(c) Richard Kába
Použijeme v zásadě recept Václava Friče, protože jeho bramboračka je zkrátka ta pravá.
Suroviny:
1 středně velký celer
1 větší petržel
2 větší mrkve
150g másla
4 hrsti sušených hub
4 středně velké brambory
6 velkých stroužků česneku
3 cibule
2 polévkové lžíce čerstvě drceného kmínu
75g hladké mouky
2l domácího vývaru (kuřecí, nebo jiný drůbeží)
Velký trs čerstvé majoránky, sůl, pepř, volitelně listy petržele
Rozpustíme si máslo a přidáme na stejně velké kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
Namočíme si sušené houby.
Oloupeme si stroužky česneku, rozkrojíme je napůl a vyjmeme klíček, který způsobuje některým lidem trávící potíže.
Zeleninu pomalu smažíme na másle a mícháme, aby se nám nespálila z jedné strany. Je důležité vysmažit jí až úplně do zlatova.
Nevzdávejte to. Barva rovná se chuť. To co vidíte není spálené. Ještě by to sneslo.
Když už je zelenina hnědá, přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování.
Všechny prvky musí pořádně ztmavnout a pustit chuť.
Né, stále to ještě není dost.
I teď je to stále málo.
No dejme tomu, ale ještě pár minut vydržte. Tohle je fáze výroby, která rozhoduje o tom, jestli to bude fádní trapná bramboračka bez chuti, nebo opravdu ta skvělá česká babiččina bramboračka.
Když už s nervem nevydržíte, zasypte právě drceným kmínem. Nekupujte drcený kmín, kupujte celý kmín a nadrťe si ho těsně před použitím, naprosto se to vyplatí.
Zasypte moukou a rozmíchejte na jíšku. Kdyby se Vám během restování máslo příliš odpařilo, přidejte před moukou ještě kousek másla.
Jíšku je třeba opět významně posmažit. Nebojte se setrvat a míchat. Nespálíte to. Čím déle, tím lépe. Potom důkladně osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nebojte se osolit a opepřit již nyní, naopak zelené koření přidejte až nakonec.
Zalijeme po kouskách vývarem a rozmícháme jíšku a přivedeme k varu ...
Mezitím si nakrájíme brambory na přibližně stejně velké kousky ... ne moc velké. Přidáme do polévky a asi 15 minut vaříme na menším ohni.
Scedíme si houby, vodu vylijeme. Pokud jsme houby sušili na větší kusy, je na místě je pokrájet na menší kousky.
Česnek si rozplácneme nožem na plocho a pokrájíme na drobounké kousíčky.
Obojí přidáme do polévky a krátce povaříme. Potom vypneme plotýnku, dochutíme solí a pepřem a přidáme čerstvou pokrájenou majoránku a zamícháme. Také můžeme přidat pokrájenou listovou petržel.
Ihned podáváme. Dobrou chuť. Jsem si naprosto jist, že tato bramboračka Vás osloví.
V dalším díle (možná již zítra) si připravíme platýska s karamelizovanou citronovu kůrou.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
V Kladně hoří sklad olejů. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň, zásah ztěžuje vítr
V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů, vyhlášený je zvláštní, tedy nejvyšší poplachový...
Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí
Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...
Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili
Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...
Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi
Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...
Pronájem komerční Obchodní prostory, 40m2, Praha, Praha 10, Záběhlice
Jabloňová, Praha 10 - Záběhlice
17 000 Kč/měsíc
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy