R.A.G. Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou
Co budeme na tuto polévku potřebovat?
Stonek ze dvou až tří brokolic
1 menší tuřín
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1,5l vody
2 hrsti sušených hub (suchohřiby nebo stročky)
0,5l podmáslí
1 konzerva cizrny Bonduell
sůl, čerstvě mletý černý pepř, listová petržel na závěr.
Nejprve si uděláme brokolicový vývar. Za tímto účelem využijeme zbytky z brokolice, tedy stonek, který je k přímé spotřebě poněkud tuhý. Omyjeme, případně oškrábeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit pod pokličku do vody. Vaříme pomalým varem 2hodiny. Zároveň si namočíme sušené houby do vody.
Mezitím si vezmeme tuřín, oškrábeme a ...
a nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5 cm.
Brokolice se nám směle uvaří, a my ji umixujeme a poté propasírujeme, abycho eliminovali všechny tuhé části.
Do propasírované polévky přidáme tuřín a lžíci oleje a vaříme za občasného míchání, dokud tuřín nezměkne.
Když je tuřín měkký přidáme scezené sušené houby. Houby nehrají v chuti polévky prim a proto není nutné používat nejlepší druhy. Na obrázku vidíte hřiby, ale úplně postačí suchohříbky nebo by se hodily stročky. Také přisypeme přecezenou cizrnu.
Chvíli povaříme, pak stáhneme a pomalu vmícháme podmáslí. Pokud někomu z psychických důvodů nevoní podmáslí, použijte kysanou smetanu de luxe z Kunína.
Na závěr ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pokrájenými listy petržele.
Můžeme podávat, na talíři ještě dopepříme.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí
Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...
Policisté i hasiči v budově BIS prověřují podezřelou zásilku s chemikálií
V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) zasahují policisté, hasiči i záchranáři kvůli...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Mladík vyhrožoval přes QR kódy vystřílením školy. Byl to vtip, řekl policii
Mladík vyhrožoval, že vystřílí Integrovanou střední školu ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku....
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy