R.A.G. - Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem
(c) 2011, Richard Kába
Je-li někomu z vás cizí název ančovička, vězte, že se jedná o rybičku jménem Sardel obecná. Je to malá rybka žijící mimo Atlantiku i ve Středozemním a Černém moři a disponuje výrazně intenzivní chutí. Určitě znáte očka nebo filety v oleji případně ve slaném nálevu. My dneska ovšem použijeme ančovičku čerstvou, kterou si vyfiletujeme a uděláme z ní takovou úhlednou bábovičku, kterou naplníme čerstvě nasbíranými liškami a salátem ze zahrádky.
Co budeme všechno potřebovat na jednu porci tohoto předkrmu, nebo lehčí večeře?
10-12 ančoviček (čerstvé nezmrazené a nekuchané zakoupíme např. v Makru)
hrst malých lišek
100 ml bílého vína
2 lžíce másla
1 list mangoldu, nebo jiného salátu s pevnějšími listy
1 lžíce kysané smetany
1 stvol rozmarýnu
4 listy šalvěje
osminka limety
sůl, pepř, olivový olej
Z čerstvě nasbíraných lišek si vybereme ty menší. Nebudeme je vůbec krájet, to je přežitek minulosti, chceme je mít celé, hezké, úhledné.
Do kastrůlku dáme lžíci másla a lišky pečlivě osmahneme ...
... a poté zalijeme bílým vínem. Pozor, je velice důležité, abyste před dalším postupem vyvařili všechno víno. Jinak vám zůstane místo krásné chuti po víně jenom poměrně nežádoucí kyselost.
Když je víno vyvařené, přidáme lžíci kysané smetany.
Smetanu rozmícháme a zredukujeme, aby směs byla mírně hustá, potom stáhneme z ohně, osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.
Připravíme si bylinky. Otrháme listy rozmarýnu ...
a pokrájíme spolu se šalvějí na přiměřené kousky.
Bylinky přidáme k houbám ...
a vmícháme. Opakuji, již ne na plotně.
Nyní si připravíme ančovičky. Jsou celé, čerstvé a nekuchané a my se je naučíme filetovat.
Nejprve rybu zbavíme ocasní ploutve a hlavy. Pokud hlavu nedořízneme až na břišní část, tak se nám může podařit vyjmout hlavu i s vnitřnostmi. Na obrázku je kompletní uříznutí hlavy.
Pokud se nám to nepovedlo rovnou spolu s hlavou, vyjmeme vnitřnosti.
Na filetování nepotřebujeme žádný nůž. Prostě prsty uchopíme u páteře polovinu filetu a oddělíme ...
Nakonec vyndáme páteř a máme dva krásné filety.
Vezmeme si zapékací mističku nebo jako v tomto případě formičku na suflé a vymažeme si ji olivovým olejem.
Do misku vyskládáme filety ančoviček podle stěny a osolíme ...
Přidáme pokrájené listy mangoldu. Někteří kuchaři sice vyznávají teorii, že listy salátu se nemají krájet. Někteří jiní jsou zase názoru, že správně ostrý nůž salát poškodí méně než užmoulání v rukách. Pro nás amatéry je to asi jedno, takže si salát rozdělíme na menší kousky tak, jak je našemu srdci nejblížší.
Nakonec doplníme výše připravenou směs lišek.
Rozpálíme si troubu na 180°C a dáme zapéct na přibližně 10 minut.
Mezitím si osmažíme na másle zbylé filety ančoviček, které použijeme nakonec na ozdobení.
Zapékací mističku vyklopíme na talíř, nebojte jde to snadno. Přidáme zbylý salát, osminku limetky, ozdobíme zbylými filátky ančoviček a zakápneme olivovým olejem. Nyní můžeme podávat, každý strávník si na vrch může vymačkat limetku.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
I jedna střela může být devastující, Ficovu operaci ztížil bypass, říkají lékaři
Premium Slovenského premiéra Roberta Fica, na kterého ve středu zaútočil jednasedmdesátiletý pachatel,...
Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií
V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...
Krok od Ruska? Moldavsko si těsnou většinou odhlasovalo referendum o EU
Moldavsko uspořádá 20. října referendum o vstupu do Evropské unie. Podle agentury Reuters o tom ve...
Českou paraglidistku zachraňoval v Alpách vrtulník. Uvázla na stromě
Paraglidistka z České republiky má za sebou ve čtvrtek komplikovanou záchranu. Zřítila se v Alpách...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy