Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme všechno potřebovat na jednu terinku v paštikové formě?

4 velké mrkve

800g krůtích prsou

300 ml smetany

směs lesních hub (v našem případě babky, lišky, holubinky, masáky)

sůl, čerstvě mletý černý pepř, velká hrst listové petržele, slunečnicový olej.

Do pánve dáme olej, rozpálíme a směs lesních hub dáme orestovat. Pokud pustí šťávu, je třeba ji vyvařit a  houby osmahnout. Nepotřebujeme houby krájet na žádné malé kousky, středně velké houby stačí rozpůlit, malé nechat vcelku.

Potřebujeme velké a dlouhé mrkve, které nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody.

Houby restujeme, zatím se spíše dusí, pustily vodu.

Mrkvička se nám vaří, potřebujeme aby změkla a šla ohýbat, ale nesmí se úplně rozpadat. Vaříme ji asi 5 minut.

Krůtí prsa umixujeme nebo nasekáme v mixéru spolu se smetanou, poté osolíme a notně opepříme nahrubo čerstvě mletým černým pepřem a promícháme.

Poté si nasekáme listovou petržel ...

A vmícháme.

Formičku na terinku vysteleme alobalem.

Když je mrkev hotová, ihned ji zchladíme studenou vodou nebo vodou s ledem a scedíme do sucha.

Než nám oschnne mrkvev dorestujeme houby. Potom je osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Mrkví vysteleme dno formičky, tak aby nám zůstala rezerva na uzavření vršku.

Přidáme vrstvu fáše asi do necelé poloviny.

Poté dáme vrstvu hub.

A opět fáši.

Nakonec završíme mrkví, případně umístíme novou a zasuneme pod tu spodní. Celá terinka zůstane uzavřená v mrkvi. Navrch dáme opět alobal a dáme do trouby do vodní lázně na 160°C na jednu hodinu.

Když je hotová, je třeba ji nechat vychladnout a poté dát alespoň na 12 hodin do ledničky vychladit. Teprve poté ji vyklápějte, udrží si tvar a konzistenci. Podává se studená. Já jsem ji zkusil poprvé a byl zvědavý na výsledek, tak jsem ji vyklopil ihned teplou a podle toho vypadá.

Servírujeme po jednotlivých plátcích, nebo formou švédského stolu.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | čtvrtek 23.6.2011 21:54 | karma článku: 10,26 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.