Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme všechno potřebovat na jednu terinku v paštikové formě?

4 velké mrkve

800g krůtích prsou

300 ml smetany

směs lesních hub (v našem případě babky, lišky, holubinky, masáky)

sůl, čerstvě mletý černý pepř, velká hrst listové petržele, slunečnicový olej.

Do pánve dáme olej, rozpálíme a směs lesních hub dáme orestovat. Pokud pustí šťávu, je třeba ji vyvařit a  houby osmahnout. Nepotřebujeme houby krájet na žádné malé kousky, středně velké houby stačí rozpůlit, malé nechat vcelku.

Potřebujeme velké a dlouhé mrkve, které nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody.

Houby restujeme, zatím se spíše dusí, pustily vodu.

Mrkvička se nám vaří, potřebujeme aby změkla a šla ohýbat, ale nesmí se úplně rozpadat. Vaříme ji asi 5 minut.

Krůtí prsa umixujeme nebo nasekáme v mixéru spolu se smetanou, poté osolíme a notně opepříme nahrubo čerstvě mletým černým pepřem a promícháme.

Poté si nasekáme listovou petržel ...

A vmícháme.

Formičku na terinku vysteleme alobalem.

Když je mrkev hotová, ihned ji zchladíme studenou vodou nebo vodou s ledem a scedíme do sucha.

Než nám oschnne mrkvev dorestujeme houby. Potom je osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Mrkví vysteleme dno formičky, tak aby nám zůstala rezerva na uzavření vršku.

Přidáme vrstvu fáše asi do necelé poloviny.

Poté dáme vrstvu hub.

A opět fáši.

Nakonec završíme mrkví, případně umístíme novou a zasuneme pod tu spodní. Celá terinka zůstane uzavřená v mrkvi. Navrch dáme opět alobal a dáme do trouby do vodní lázně na 160°C na jednu hodinu.

Když je hotová, je třeba ji nechat vychladnout a poté dát alespoň na 12 hodin do ledničky vychladit. Teprve poté ji vyklápějte, udrží si tvar a konzistenci. Podává se studená. Já jsem ji zkusil poprvé a byl zvědavý na výsledek, tak jsem ji vyklopil ihned teplou a podle toho vypadá.

Servírujeme po jednotlivých plátcích, nebo formou švédského stolu.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 23.6.2011 21:54 | karma článku: 10,26 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.