Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

Richard Kába (c) 2012

Bramborovkou kaši najdete v tomto receptu:

Co budeme potřebovat:

1 čerstvé kvalitní kuře

6 lístků šalvěje

2 housky, nebo veky

3 vajíčka

50 ml smetany

nastrouhaná kůra z poloviny citronu (použijte BIO citron, který nemá chemicky ošetřenou kůru)

1/2 muškátového ořechu

sůl, čerstvě mletý černý pepř

g

Píši čerstvé kuřátko, protože čerstvé nám udělá vždycky mnohem lepší službu, než mražené, ale jak vidíte z obrázku, zrovna když jsem se chystal uvařit tento recept, musel jsem vzít zavděk kuřátkem rozmraženým (a ještě špatně). Ono se mi zrovna tohle vaření dvakrát nepovedlo, ale aspoň mohu zdokumentovat, co si nyní uděláme lépe.

Na výběru kuřete určitě nešetříme, v nejlevnější kategorii seženeme maximálně zelená chcípata chovaná bez pohybu a krmená kdovíčím s mdlým nechutným masem. Kuřátko si položíme prsama na prkénko.

Nejprve vedem řez po pátěři ... od krku až po prdelku. Poté z každé strany seřezáváme kůži podel žeber. Cílem je, aby na kůži zůstalo maximum masa a abychom kůži nikde neprořízli.

Takto postupně stáhneme kůži z celého vnitřního skeletu i s masem. Ve chvíli kdy se dostaneme k ramenům a kyčelním kloubům, tyto nejprve rukou vykloubíme a poté prořízneme.

Tak nám zůstane kůže s masem, nohama a křídly a zcela oddělíme skelet. Ten a všechny další zbytky zbytky použijeme na vývar.

Dále nás čeká to nenapínavější. Prořízneme zvrchu kůži stehen, dále na kost a všechny kosti spolu s kolením kloubem vyřízneme ven. U křídel můžeme nejprve odříznout část od lokte dolů a stejným způsobem vykostíme. Dbáme na to, aby nám ve výsledném produktu nezůstaly chrupavky. Taktéž se podíváme po chrupavce upřostřed prsou, v místech, kde má člověk hrudní kost. Poslední a nejpracnější  část je vytahat všechny šlachy. Zejména u nohou jich je až překvapivě velké množství. Všechny kosti a šlachy a chrupavky samozřejmě přidáme k vývaru, stejně jako kůži z krku, které je tam více, než budeme potřebovat.

Takto nějak může vypadat vykostěné kuře. Vidíme, že v některých místech je kůže samotinká, takže můžeme seříznout maso z prsou a stehen, kde je ho větší vrstva a vyložíme prázdná místa. Poté lehce naklepeme přes potravinářskou fólii paličkou.

Maso osolíme a opepříme, na vrch potom natrháme lístečky šalvěje.

Než se pustíme do nádivky, rozehřejeme si troubu na 140°C (budeme-li používat fólii) nebo 180°C pokud použijeme jenom alobal. V rendlíku si rozkvedláme žloutky, smetanu, muškátový oříšek a citronovou kůru. Také lehce osolíme.

Pečivo nakrájíme na kostičku o hraně asi 1 cm (já jsem nakrájel kostičky zbytečně veliké).

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme hustý sníh. Poté k pečivu vmícháme žloutky se smetanou a pak opatrně sníh.

Rozprostřeme si potravinářskou fólii, nebo alobal, osolíme, opepříme a přednáme na ni kuře. Na jednu stranu položíme nádivku. Je třeba dobře zvážit množství nádivky, já ji dal příliš a jak uvidíte na následujících obrázcích, nepodařilo se roládu správně zavinout.

Pokud používáme fólii, zabalíme roládu a řádně utáhneme, přes ni dáme ještě vrstvu alobalu. Skutečně kuchaři popisují, že dají péct i s fólií na 140°C. Mně se osvědčil více samotný alobal a pečení na 180°C.

Roláda se peče přibližně hodinu, ale záleží na konkrétní troubě. Kuchaři doporučují péct na roštu. Také při pečení na 140°C nebyla hotová ještě ani za hodinu a půl. Pohmatem poznáme, jestli je nádivka ještě měkká a syrová, nebo zda už je roláda hotová.

Po upečení vyndáme a krájíme na plátky. Na obrázku vidíme, že se mi moc nepovedla, nedrží pohromadě, kvůli přílišnému množství nádivky i příliš tlusté vrstvě masa. Nyní už, ale víme jak na to a tak ta, kterou děláme nyní podle tohoto receptu, už bude nádherná.

Servírujeme s bramborovou kaší, omastíme výpekem, který vytekl z rolády po vyndání.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 20.12.2012 16:36 | karma článku: 10,47 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7296x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 585x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.